• touwtrekken
#samenbewegen

#samenbewegen

Dat het een bijzonder jaar is moeten we jou vast niet meer vertellen. Sinds maart is het een komen en gaan van maatregelen met ups en (lock)downs, ook voor de sportsector. Gelukkig hebben we naast alle veiligheidsmaatregelen ook iets anders gemeen: VEERKRACHT! Sportclubs hebben meer dan ooit bewezen dat ze voldoende inventief zijn om sporters in beweging te houden, al dan niet op een andere manier dan ze gewend zijn.

Met #samenbewegen gaan we samen op zoek naar tips, tricks en goede voorbeelden van hoe we samen in beweging kunnen blijven! 

Heb jij een goed idee? Een interessant artikel? Of gewoon iets dat je graag met ons wil delen? Neem dan contact op met onze collega Bente via bente.peeters@fros.be want Sharing = Caring!

Samen bewegen met...

Dolphin Buddys               

Fun facts & interessante artikels

15 innovatieve tips voor sportclubs door CHAMP

Ook Europa wil sportclubs met raad en daad bij staan. ENGSO, de Europese Sport NGO is de belangenbehartiger van de nationale Olympische Comités en sportfederaties en wil vooral de klankbuis zijn voor de op basis van vrijwilligers georganiseerde sport. Samen met haar leden vormt ze een platform voor het ontwikkelen en uitwisselen van ideeën met mensen die een passie delen voor sport. Zij werkt op dit ogenblik samen met 8 partners een Europees project uit (CHAMP) dat sportorganisaties moet wapenen tegen toekomstige uitdagingen.

CHAMP moet antwoorden geven op de vraag hoe de georganiseerde sportsector meer mensen kan aanzetten tot bewegen door hun kennis over innovatieve sportpraktijken te vergroten. Het project is begonnen in januari 2019 en had tot begin 2020 heel wat werk verzet om bruikbare sportactiviteiten in kaart te brengen. Niemand van de organisatie had initieel de noodzaak van dit project ingezien om ook in te spelen op de grootste uitdaging (of bedreiging) van de 21ste eeuw. Met het team van experten werd al snel virtueel rond de tafel gezeten om ook te focussen op de COVID-19 uitbreak.

Recent publiceerde het consortium deze 15 tips (Let erop dat op dit ogenblik niet alles mogelijk is in Vlaanderen). Heb je zelf ook ideeën of andere ervaringen, geef ze zeker door aan Fros zodat ze als good practice andere sportorganisaties kunnen inspireren.

Laat je inspireren door de volgende 15 ideeën  

 1. Livestream je training die leden thuis kunnen volgen. Gebruik beschikbare videoplatforms (YouTube, Facebook, Instragram TV,..)
 2. Zorg voor virtuele trainingen of online competitie met behulp van apps of sportvideogames. Zo kan je de verbinding met je leden behouden en ze motiveren om fysiek actief te zijn terwijl ze thuis zijn.
 3. Bied verschillende online trainingsplannen aan die gericht zijn op specifieke doelgroepen (geblesseerden, ouderen, enz.). Denk eventueel om deze betalend te maken. Op lange termijn kunnen ze dienen als een extra service ten opzichte van uw reeds bestaande trainingsplannen.
 4. Kijk uit naar betere tijden, gebruik de eventuele vrije tijd om de infrastructuur te verbeteren. Probeer te innoveren.
 5. Herbekijk je huidige aanbod. Doe een SWOT-analyse van je organisatie. Wat werkt er goed, wat kan er verbeterd worden, wat moet er geschrapt worden?
 6. Ga buiten sporten. Organiseer je trainingen in de natuur aan en bied sessies aan voor kleinere groepen. Let wel op de geldende wetgeving en houd afstand.
 7. Leen sportmateriaal uit aan je leden die gemotiveerd zijn om thuis te sporten.
 8. Promoot en ondersteun sport met/in je bubbel. Faciliteer private sessies (rekening houdende met geldende wetgeving)
 9. Focus op kinderen om ze te laten bewegen. Maak eenvoudige video’s zodat ze deze thuis kunnen bekijken.
 10. Verkoop cadeaubonnen ter ondersteuning van het lidmaatschap en kijk al naar het lidmaatschap in 2021.
 11. Zoek manieren om cashflow te verhogen bij acute problemen. Denk aan grootouders die de sportclub van hun kleinkinderen graag willen ondersteunen.
 12. Blader door beschikbare publicaties en literatuur om nieuwe ideeën te krijgen over ledenwerving en opleiding van trainers. Check zeker de open source publicaties van ASPIRE Training Module en de SCORE Toolkit.
 13. Deel de kennis van experts in de sportclubs. Geef een online lezing over stretchen, looptechnieken, psychologische voorbereiding, organisatie van evenementen. Weet dat de expertise vaak in de sportclub zit (trainers, ouders, sponsors,..)
 14. Geef terug aan de gemeenschap. Sportclubs kunnen miljoenen vrijwilligers mobiliseren in heel Europa. Waarom vraag je je vrijwilligers niet om boodschappen te doen voor ouderen of mensen in quarantaine, te zorgen voor de kinderen van dokters en verpleegkundigen, lokale ondernemers te helpen of iets anders te doen om ons door de crisis heen te helpen? Werk samen met een lokale liefdadigheidsinstelling, zorgverleners of middenstand organisaties.
 15. Verspreid de feiten, niet het virus. Sportclubs hebben miljoenen leden en hebben dus een enorm bereik. Deel met je leden juiste informatie over de epidemie en stimuleer hen om hygiënische routines te volgen en steeds afstand te houden. Op die manier kunnen portclubs helpen om levens te redden.