• touwtrekken
Gezond & Ethisch sporten

Gezond & Ethisch sporten

27.03.2020 - Maatregelen Verlengd

FROS Multisport Vlaanderen volgt samen met jullie de ontwikkelingen met betrekking tot het Coronavirus op de voet. Er werd vandaag (27/03/2020) door de overheid aangekondigd dat de huidige maatregelen verlengd worden tot en met 19 april 2020 met de mogelijkheid om deze daarna te verlengen tot en met 3 mei 2020. De situatie wordt voortdurend opgevolgd en geëvalueerd.

Dit wil zeggen dat clubactiviteiten niet vóór 20 april hervat kunnen worden. Bewegen in de buitenlucht blijft wél toegelaten en dit zonder perimeter. Er wordt wel benadrukt om na je activiteit meteen terug naar huis te keren.

Dynamo Project maakte een speciale webpagina met alle informatie die specifiek voor sportverenigingen geldt: https://www.dynamoproject.be/coronavirus. Je vindt er de vragen én antwoorden die het meest gesteld worden.

FROS houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en verwijst ook door naar https://www.info-coronavirus.be/nl/ voor de laatste updates.

We blijven moedig en geduldig. We moeten elkaar steunen en creatief zijn in hoe we contact houden met familie en vrienden. Blijf zorgen voor jezelf en voor anderen.

Samen kunnen we dit aan!

16.03.2020 - Maatregelen FROS Sportschieten

Vorige week  heeft FROS reeds Sport Vlaanderen gecontacteerd m.b.t. de problematiek rond de sportschutterslicentie in deze periode. Wat met nog te behalen schietbeurten nu de schietstanden gesloten zijn?

Gezien de bepalingen hierover in het sportschuttersdecreet vraagt Sport Vlaanderen hierover advies aan het kabinet Weyts, bevoegd voor sport. We hopen spoedig antwoorden te hebben en houden onze clubs en schutters hiervan op de hoogte!

Om besmettingen te voorkomen en in lijn met de maatregelen van de Overheid zullen er vanaf dinsdag 17 maart geen sportschutters meer worden toegelaten op de kantoren van FROS. Dringende items kunnen uiteraard steeds worden gedeponeerd in onze brievenbus die we dagelijks controleren.

U mag ons uiteraard steeds contacteren bij vragen of voor meer info, maar u begrijpt ongetwijfeld dat ook FROS steeds dient te verwijzen naar de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad.

Laten we samen hopen dat we onze fantastische sport spoedig weer kunnen aanvatten!

12.03.2020 - Alle recreatieve activiteiten geschrapt tot en met 3 april 

UPDATE: Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad heeft de regering verregaande maatregelen aangekondigd, die gelden van vrijdagavond (13/03/2020) middernacht tot en met 3 april. Zo worden alle recreatieve activiteiten zoals sport geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.

Iedereen beseft dat de gevolgen voor de diverse sportfederaties, voor de organiserende clubs, voor de ondersteunende diensten, voor toeleveranciers, voor de supporters en voor alle andere betrokken partijen desastreus kunnen zijn. Geen makkelijke beslissing, maar het kan niet anders. Lees hier de persmededeling van het kabinet Weyts

Bron: https://www.vlaamsesportfederatie.be/nieuws/informeer-je-over-het-coronavirus 

12.03.2020 - Gezond verstand, geen paniekvoetbal! 

Sport beleven we samen, zo ook in deze corona-tijden. FROS ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om de gezondheid van haar leden en diens familieleden en vrienden te beschermen en adviseert daarom alle sport- en clubactiviteiten tot en met 31 maart te annuleren, startend vanaf vandaag (12/03/2020). 

We blijven benadrukken dat sport op zich geen verhoogd risico met zich meebrengt en moedigen aan om te blijven bewegen op een verantwoorde manier. Respecteer hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen. 

FROS houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en verwijst ook door naar www.info-coronavirus.be voor de laatste updates. 

Heb je nog specifieke vragen? Mail dan naar micha.vanlessen@fros.be

11.03.2020 - Sporten en het coronavirus 

De hele wereld is dezer dagen in de ban van het Coronavirus. Zo ook de sportwereld. Mogen geplande sportevenementen doorgaan? Neem je als atleet wel of niet deel aan wedstrijden? En wat met je wekelijkse clubtraining? Wij proberen hier een antwoord te g even op de meest prangende vragen.

Belangrijkste richtlijn: voorkom dat je ziek wordt

  • Voor de laatste updates verwijs je best door naar de website www.info-coronavirus.be. Hierop staan alle richtlijnen van de overheid.
  • De overheid raadt aan om indoorevenementen met minstens 1.000 mensen te annuleren.
  • Wat te doen om besmetting te voorkomen? Volg de 7 adviezen in onderstaande infographic.

Voor organisatoren van sportevenementen, sporters en fans

Er zijn momenteel enkele bijkomende aanbevelingen voor de hele sportsector:

  • De hygiënemaatregelen zijn de belangrijkste. Zorg er in clubs en op evenementen voor dat mensen ze kunnen volgen: geef hen de mogelijkheid om handen te wassen.
  • Alle fans en sporters die zich ziek voelen of koorts hebben, blijven thuis.
  • Neem na koorts extra dagen rust. Heb je bijvoorbeeld x-aantal dagen koorts gehad, dan moet je datzelfde aantal dagen uitzieken voor je opnieuw start met sporten.
  • De overheid wil het risico op besmetting minimaliseren. Rechtstreeks contact (handen schudden, kussen, omhelzingen,..) wordt afgeraden.
  • De overheid raadt de sporters aan om niet van elkaars drinkbus te drinken.
  • Indien van toepassing: contact met sporters is op dit ogenblik niet wenselijk. De overheid vraagt fans daarom om in deze periode sporters niet meer om handtekeningen, handshakes, selfies, shirts, te vragen.
  • De overheid raadt aan om indoorevenementen met minstens 1.000 mensen te annuleren.

Bron: https://www.vlaamsesportfederatie.be/nieuws/informeer-je-over-het-coronavirus

 

Wil je meer info over het Gezond en Ethisch Sporten (kortweg ‘GES’)-beleid van FROS?

Klik dan op één van de links hiernaast en kom meer te weten over onze medische commissie en ethische adviesraad die we samen met collega-federatie Sporta hebben opgericht, over onze federatie-API (Jurgen Dewulf; 03/286.07.36) waarbij je terecht kan voor vragen en info rond grensoverschrijdend gedrag, maar ook over een sportmedisch geschiktheidsonderzoek en over onze gedragscode.

Daarnaast vind je er ook nog allerhande nuttige tips terug waarmee je in je eigen sportclub aan de slag kan.