G-sport

G-sport

In een ideale wereld zou elke sporter met een beperking zijn sport of bewegingsvorm kunnen uitoefenen in een omgeving waarin hij zich goed voelt en waarin met zijn mogelijkheden en beperkingen rekening gehouden wordt.

Heb jij één of meerdere G-sporters in je club en wil je deze beter kunnen begeleiden of een ruimer aanbod kunnen voorleggen? Of wil je starten met een eigen G-werking binnen je club en je hebt geen ervaring?  Daarom werkt FROS samen met Parantee vzw om zodoende de sportparticipatie van personen met een handicap te verbeteren en/of te verhogen door in de clubs een G-afdeling op te starten of uit te bouwen.  Via deze link kom je meer te weten over de mogelijkheden.

Specifiek voor de sporttak klimmen kunnen personen met een beperking terecht in 2 clubs om wekelijks de uitdaging met zichzelf en de klimmuur aan te gaan.
Onder deskundige begeleiding krijgt iedereen de kans om op zijn of haar eigen tempo te groeien in de sport.
Muurklimmen is dé ideale sport om te werken aan zelfvertrouwen, coördinatie, evenwicht, ... én het is ook gewoon superleuk!

Bergstijgers Kempen (Herselt):

Elke woensdagnamiddag (behalve in de schoolvakanties) van 14u00 - 16u00 in de klimzaal van VTC De Mixx.
Alle info: https://g-klimmen.weebly.com

Bleau Climbing Team G-klimmen (Gent):

Elke woensdagavond (behalve in de schoolvakanties) van 17u30 - 18u30 en zaterdagmiddag van 13u – 14u in de klimzaal Biover Sport.
Alle info: https://www.bleau.be/nl/adults/g-klimmen

Beleidsfocus G-klimmen: 

In 2017 heeft FROS een Beleidsfocus Laagdrempelig Sporten ingediend met als doel om het G-klimmen binnen de federatie verder uit te bouwen en duurzaam te maken. Met de steun van Sport Vlaanderen werd dit dossier ook effectief gerealiseerd, waarbij in 2020 de laatste fase ingaat. 

In een eerste fase werd bestaande G-klimwerking (1 club) verder uitgebouwd, in een volgende fase werd er een tweede club opgericht in Gent (Bleau Climbing Team G-klimmen). Deze clubs zijn ondertussen, mede door de beleidsfocus, een gevestigde waarde in Vlaanderen. Beide clubs hebben een wekelijks aanbod (1 tot 3 klimmomenten per week!) waarbij de klimmers begeleid worden door ervaren én gediplomeerde lesgevers. 

De laatste fase van de beleidsfocus is het opstarten van een derde G-klimclub, en dit in Brugge. Hiervoor gaat FROS in overleg met lokale partners (Sport Vlaanderen Brugge, de Brugse Bergstijgers, Howest, de stad Brugge, Parantee, S-Sport//Recreas … ) om een zo groot mogelijke gedragenheid te creëren en de duurzaamheid op lange termijn te kunnen garanderen. 

Voor meer info over de huidige clubwerkingen en/of nieuwe club in Brugge (zowel als potentiële lesgever als klimmer) kan je terecht bij Jurgen Dewulf: jurgen.dewulf@fros.be.

Foto rotsklimmen: naast het muurklimmen trekken de G-klimmers ook af en toe naar de Ardennen! 

 

Met steun van: