Over ons

Gezond sporten

Ontdek hier hoe je gezond kan blijven sporten

Gezond sporten bij Fros

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ klinkt bekend in de oren, maar hoe maken we dit met Fros concreet? We doen dit op verschillende manieren, één daarvan is onze medische commissie. Zij zorgen voor deskundig advies, door aandacht te schenken aan een degelijke sportkeuring en door de praktische uitwerking van de WADA-code met betrekking tot anti-doping. 

 

Heb je vragen rond gezond sporten? Of meld je graag iets over het topic bij Fros? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Situatie vanaf 26 december 2021
Untitled design (10)

Dopingpreventie

Wat is ‘doping’? Het begrip is alvast ruimer dan het gebruik van een verboden stof of methode. Het betekent bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van een verboden stof in het lichaam, het bezitten, verhandelen of toedienen van verboden stoffen, het weigeren van een dopingcontrole, het aanzetten tot een overtreding van de antidopingregels en om het even welke medeplichtigheid daarbij.

 

Op de website van dopingvrij Vlaanderen vind je een video en uitgebreide informatie over het dopingcontroleproces, en de rechten en plichten van de sporter, de controlearts of de sportfederatie/wedstrijdorganisator. 

Vanaf 1 januari 2020 zullen ook minderjarige sporters in Vlaanderen een toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) moeten aanvragen om het gebruik van een geneesmiddel met stoffen op de dopinglijst te rechtvaardigen. In het verleden volstond het dat een minderjarige breedtesporter in dat geval een doktersattest toonde tijdens een dopingcontrole maar die uitzondering valt weg. 

Elitesporters zijn verplicht een toestemming wegens therapeutische noodzaak aan te vragen (zodra hen een verboden stof wordt voorgeschreven). Pas wanneer ze de toestemming ontvangen hebben, mogen ze het geneesmiddel met de verboden stof(fen) gebruiken. 

Minderjarige breedtesporters hebben, in tegenstelling tot de elitesporters, wel de keuze: 

 

  • Je kan vooraf een TTN aanvragen. Dit betekent dat je een toestemming aanvraagt voor je het geneesmiddel op doktersvoorschrift begint te nemen. 
  • Je kan nadien een TTN aanvragen. Je vraagt een TTN aan na een dopingcontrole waarbij je tijdens de controle alle recent genomen geneesmiddelen (waaronder het gebruik van puffers, zalven en inspuitingen) hebt gemeld. Een aanvraag van een TTN die terugwerkt houdt wel meer risico’s in. Als je bij een retroactieve aanvraag geen toestemming krijgt van de TTN-commissie, betekent dit dat je een dopingovertreding hebt begaan en een schorsing riskeert.  
  • Sporters die aan sporten deelnemen die weinig of niet gecontroleerd worden (zie de rubriek Cijfers en Statistieken op www.dopingvrij.vlaanderen). 
  • Sporters die hun sport voornamelijk recreatief beoefenen. 
  • Sporters die hun sport op lager competitief niveau beoefenen. 
  • Sporters die jonger zijn dan 16 jaar, zij behoren immers niet tot de directe doelgroep van te controleren sporters. 

OPGELET! Al wie in georganiseerd verband aan sport doet kan gecontroleerd worden, waarbij zowel de sporter als de entourage/begeleider een ‘dopingovertreding’ kunnen begaan. 

 

Heb je hier als sportclub of sporter nog vragen over? Dan kan je terecht bij onze dopingpreventieverantwoordelijke Geert Alaerts.

Antidopinggids voor
ouders van sporters

NADO Vlaanderen maakte in samenwerking met het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) een antidopinggids voor ouders van sporters. 

 

De gids informeert ouders over de wijze waarop ze hun kinderen het best kunnen steunen in hun sportieve en atletische ontwikkeling en hoe ze daarbij doping kunnen vermijden. 

 

De gids bevat basisinformatie over de volgende onderwerpen: 

 

  • een sportief waardenkader; 
  • gezonde sportcultuur en gezond evenwicht tussen sport en andere activiteiten; 
  • gezonde voeding en gevaren van voedingssupplementen; 
  • risicofactoren voor dopinggebruik en periodes van kwetsbaarheid; 
  • bescherming van ‘zuivere’ sporters en een dopingvrije sport;
  • reacties en gevolgen bij mogelijk dopinggebruik. 

#wiesportmoetwetenwaardelijnligt  

Foto's website (7)

Medische commissie

De nodige medische kennis wordt verzameld in de Medische Commissie, die collega-federatie Sporta in samenwerking met Fros oprichtte. 

In een sportklimaat waar de nieuwe gezondheidshypes de recreatieve sporter langs alle kanten proberen overtuigen, scheiden zij de feiten van de fictie. 

Zij, dat zijn Dr. Tom Teulingkx (geaccrediteerde sportkeuringsarts, gecertificeerde huisarts, sportarts en kernbestuurder van Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen) en Dr. Peter Claeys (gecertificeerde huisarts, sportarts, auteur van het boek ‘Sport je gezond’ en jarenlang beheerder van ‘de sportarts spreekt’-rubriek in het Sporta-magazine) en Dr. Maarten Couturier. 


Concreet ondersteunt de medische commissie beide federaties bij het uitwerken van een gezamenlijk gezond sporten-beleid op maat van de recreatieve sporter. Zij geven onder meer advies en input omtrent sportmedische keuring, leeftijdsgrenzen en lezen al onze nieuwsitems rond gezond sporten na. 

Hieronder vind je alvast enkele nuttige links die gerelateerd zijn aan gezond sporten. 

Foto's website (9)

Sportkeuring

De veiligste manier om zeker te weten of je lichamelijk geschikt bent voor een bepaalde sportinspanning is via een medisch onderzoek, maar hoe weet je of dat nodig is?  

 

Om die vraag te beantwoorden, ontwikkelden de Vlaamse Overheid en de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen een tussenstap. Een wetenschappelijk waterdichte online tool om zelf na te gaan of een preventieve sportmedische keuring al dan niet aangewezen is voor jou.  

 

Test daarom jezelf en vul de test waarheidsgetrouw in op www.sportkeuring.be 

Heb je vragen of twijfels?

Bedankt om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Je ontvangt als eerste al onze nieuwe blogposts, webinars, events en nog zo veel meer plezante info over sport!

 

Het Fros team

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer!

Benieuwd wat Fros allemaal kan betekenen voor jouw bedrijf, sportclub of sport? Vul onderstaand formulier in en ontvang meer info over onze sporten, activiteiten, verzekeringen, ondersteuning en nog zo veel meer.

 

Eén van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles